Du er her: Gode fremgangsmåter > Gode fremgangsmåter for prøvemodus

Gode fremgangsmåter for prøvemodus

Vi kan ikke garantere at prøvemodus forhindrer juks i klasserommet, men det er et nyttig verktøy som gjør det enklere å forhindre. Vi anbefaler at du leser gjennom hele dette hjelpeemnet før du begynner å bruke verktøyet.

Når prøvemodus er aktivert, er den aktivert for hele siten – det er ikke mulig å begrense bruken til enkeltskoler. Vi ber deg også rapportere eventuell juksing som du opplever med prøvemodusen, ved å kontakte brukerstøtten for itslearning.

Installere prøvemodus

Husk å installere prøvemodus i god tid før testen starter. Hvis testen utføres på skolens datamaskiner, må du sørge for at de IT-ansatte har installert og testet prøvemodusen på datamaskinene. Installeringsfilene som du finner en peker til nedenfor, kan installeres på enkeltdatamaskiner eller på flere datamaskiner samtidig:

Systemkrav for installasjon

Prøvemodus er et klientprogram som installeres på lokale datamaskiner. Følgende kreves for installasjonen:

Windows

Macintosh

Etter installasjon fungerer prøvemodus på alle nettlesere som støttes, for øyeblikket de nyeste versjonene av Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome og Safari.

Kjøre en dummy-test

Hvis studentene har forskjellige typer datamaskiner, med forskjellige operativsystemer og nettlesere, kan det være lurt å kjøre en dummy-test før du begynner med en ekte test. Dette gir deg muligheten til å løse eventuelle problemer før den ekte testen, og deltakerne får se hvordan programmet fungerer på sin egen datamaskin. På den måten kan du rette opp eventuelle feil før de får store konsekvenser. Det er først når alle kan ta dummy-testen uten problemer at du kan gå videre med prøvemodus i en ekte test.

Kopiere og lime inn

Funksjonene for å kopiere og lime inn er deaktivert i prøvemodus, rett og slett fordi dette er en effektiv måte å jukse på. Ellers kunne man for eksempel ha kopiert tekst fra Word-dokumenter før testen, og limt den inn i testen etter at prøvemodusen ble aktivert. Av samme grunn er det ikke mulig å få tilgang til dokumenter og notater på harddisken.

Virtuelle maskiner

Av sikkerhetsårsaker som gjelder muligheten til å "veksle" til vertsoperativsystemet eller et annet operativsystem, kan prøvemodus normalt ikke kjøre hvis det oppdages programmer med noen form for virtuell maskin (blant annet VMWare, Parallels, Citrix eller MS Virtual PC / Virtual Desktop Infrastructure) eller Windows-emulator (Linux's Wine, CodeWeavers CrossOver osv.). Prøvemodus støttes heller ikke for tynne klienter med endrede eller ufullstendige versjoner av Windows.

64-biters Windows 7 gir tilgang til Ctrl+Alt+Del

Noen versjoner av Windows 7, blant annet enkelte OEM-distribusjoner, tillater visning av programmet Oppgavebehandling. De fleste handlinger, for eksempel oppstart av Oppgavebehandling, er blokkert i prøvemodus. I enkelte versjoner av Windows 7 er det likevel ikke mulig å deaktivere valget "Bytt bruker". Hvis en student har brukt "Bytt bruker" og kommer tilbake til der standardversjonen av prøvemodus kjørte, vil han eller hun se at prøvemodus er stengt og at det ikke er mulig å starte den på nytt før det har gått en viss tid.

Råd basert på erfaring fra andre brukere

Juks fører til stryk på testen

Forsøk på juks vil i de aller fleste tilfeller føre til stryk på testen. Hvis studentene informeres om dette på forhånd, er det mindre sjanse for at de prøver å jukse.

Sørg for at batteriene er fullt oppladet

Hvis det brukes bærbare datamaskiner, må du sørge for at alle studentene har fullt oppladet batteri eller en strømkabel tilkoblet datamaskinen.

Ha klar en reservetest

Første gang du bruker prøvemodus kan det være lurt å ha en identisk test i bakhånd, uten prøvemodus. Hvis prøvemodus av en eller annen grunn ikke skulle fungere, kan du da deaktivere den og aktivere den andre testen.

Virusadvarsler

Noen brukere har antivirusprogramvare som rapporterer at prøvemodusen er infisert. Hva skal du gjøre med det?

For det første er datamaskinen mest sannsynlig ikke infisert med et virus. Det som vanligvis er årsaken til at prøvemodusen ser ut til å være infisert, er at studentens sikkerhetsprogramvare har et altfor høyt sikkerhetsnivå og oppfatter de få endringene som prøvemodus utfører under oppstart til Windows, som en trussel, i henhold til policyen for gruppesikkerhet. Siden det ikke er noen faktisk trussel, oppfattes dette som en "falsk positiv". Avast! er et av antivirusprogrammene som har en tendens til å identifisere prøvemodus som en falsk positiv ved å varsle at maskinen er infisert med skadelig programvare.

For å fjerne slike falske positiver kan du legge til "lockdown.exe" (Windows) eller "LockDown Browser[.app]" (Macintosh) som "klarert program", samt serveradressen til skolens administrasjonssystem for læring som en "klarert site" eller tilsvarende i sikkerhetsprogramvaren.

Deltakere som mener at prøvemodusen ikke fungerer

Noen lærere har hatt deltakere som hevder at prøvemodusen ikke fungerer, for å lure læreren til å heller bruke en vanlig test. Husk å kontrollere at eventuelle feil er ekte.